Pikle z ogórków z papryką

4.48 (170 ocen)

  • 60 min

Pikle z ogórków zmienią zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg przerośniętych ogórków
    20 dag kolorowej, pokrojonej papryki
    2 szkl. wody
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1/4 szklanki octu 10%
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle z ogórków z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przerośnięte ogórki obrać, wydrążyć ziarna, pokroić na ósemki, te jeszcze na pół. Ogórki wrzucić do wrzącej wody na minutę. Wyjąć, odcedzić. Do tej samej wody wrzucić pokrojoną paprykę, gotować 3 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ułożyć w słoikach warstwami ogórki i paprykę. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i przyprawy, gotować do rozpuszczenia cukru, wlać olej, chwilkę podgotować. Zalać wraz z przyprawami gorącą marynatą pikle, zakręcić, pasteryzować w piekarniku 20 minut w 100 z termoobiegiem.

Porady

Można słoiki pasteryzować w tradycyjny sposób w garnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować