Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem.

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pasztet jest gotowany na parze, ma mało kalorii

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masa pasztetowa: 0.5 opakowania
    - cukinia: 1 sztuka
    - jajka ugotowane na twardo: 4 sztuki
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem 1. Masa pasztetowa: Składniki na bazę do pasztetu,1 kg surowego boczku, 1 kg łopatki, 3 szt. marchewki, 30 dag wątróbki drobiowej, 2 szt. cebula,1 szt. seler mały, 5 szt. ziele angielskie, 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 szt. sucha bułka, 1 op. pasztet szlachecki z pieca Kamis, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, pieprz kolorowy do smaku Kamis, sól morska Kamis, 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
    Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięs, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. w między czasie smażymy na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągamy mięso i marchewki, studzimy. W płynie rosole moczymy bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawiamy wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą Kamis- pasztet szlachecki z pieca. Masę dokładnie wyrabiamy ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia moich pasztetów.
  • Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem 2. Cukinię za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski razem se skórką, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek cukinii musi zachodzić na siebie, tworząc wyraźnie zielone paski. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

    Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z cukinii, wzdłuż układamy obrane ze skorupek jajka na twardo, obkładamy resztą masy pasztetowej, zwijamy całość tak by końce cukinii zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze ok. 20 minut.
    Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.
    Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować