Tort czekoladowy „szczęście” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2.Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
3.Składanie: biszkopt smarujemy kremem. Przykładamy drugi biszkopt. Smarujemy dżemem. Przykładamy trzeci biszkopt.
4.Tynk: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Boki tortu smarujemy kremem. Smarujemy również małą ilością kremu wierzch tortu.
5.Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
6.Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Komentarze