Tort czekoladowy „szczęście”

3.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Po prostu samo szczęście. Idealny dla wielbicieli czekolady.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt x3:

    - 4 jajka

    - 0,5 szklanki cukru

    - 0,5 szklanki mąki tortowej

    - 0,5szklanki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżki kakao

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:

    - 15 dag masła

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 2 łyżki kakao

    - 10 dag gorzkiej czekolady


    Tynk:

    - 15 dag masła

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 2 łyżki kakao

    - 10 dag mlecznej czekolady



    Polewa:

    - 10 dag gorzkiej czekolady

    - 110 ml śmietanki kremówki 30%


    Dodatkowo:

    - 470 g dżemu wiśniowego


    Do dekoracji:

    - cukierki, czekoladki, czekolada, oreo, pastylki miętowe i różne słodycze
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Tort czekoladowy „szczęście” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
  • 3. Składanie: biszkopt smarujemy kremem. Przykładamy drugi biszkopt. Smarujemy dżemem. Przykładamy trzeci biszkopt.
  • 4. Tynk: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Boki tortu smarujemy kremem. Smarujemy również małą ilością kremu wierzch tortu.
  • 5. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
  • 6. Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować