torcik szwedzki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kiedy posmakowal mi bardzo torcik almondy z ikei postanowilam upiec ciasto na ten smak mojemu mężowi bardzo smakuje wiec chyba sie udalo ...;)naprawde polecam jest przepyszny..

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białka jaj: 6 sztuk
    - cukier puder: 230 gramów
    - mielone migdaly ze skorka: 230 gramów

    - orzechy wloskie siekane: 250 gramów
    - drobny cukier: 135 gramów
    - smietane kremowke: 300 mililitrów
    - maslo: 15 gramów
    - woda: 4 łyżki

    - mleczna czekolada: 4 ząbki
    - śmietana kremówka 30-36%: 100 mililitrów
    - maslo: 10 gramów

    - orzechy ziemne do dekoracji: 1 sztuka
    - masa kajmakowa orzechowa: 1 puszka
    - czekolada biała: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik szwedzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort szwedzki 1. nadzienie orzechowe:
    (skladniki:orzechy wloskie..-...woda)
    Cukier wsyp do garnka. Wlej 4 łyżki wody, zamieszaj i gotuj do czasu aż zacznie sie karmelizować i będzie miało kolor jasnego bursztynu, nie brązowe. Trwa to bardzo krótko, należy uważać, żeby karmelu nie spalić, ponieważ wówczas nadzienie będzie gorzkie.
    Zdejmij z ognia i powoli wlej śmietanę. Uwaga - karmel może pryskać. Dokładnie wymieszaj i dodaj masło oraz orzechy. Wymieszaj i odstaw.

    gotowe nadzienienie rozsmaruj na jednej czesci ciasta i przykryj druga, rozsmaruj na niej cienka warstwe kajmaku.
  • 2. polewa czekoladowa:
    skladniki czekolada ...-maslo
    w rondelku rozpusc biala czekolade dodajac pomalu smietane oraz maslo stale mieszajac by sie nie przypalila.
    gotowa polewa polej ciasto nastepnie posyp je orzechami ziemnymi.
  • tort szwedzki 3. ciasto:
    (skladniki bialka-cukier migdaly)
    Białka ubij z cukrem pudrem, połącz z migdałami. Ciasto podziel na dwie rowne czesci i rozsmaruj cienko (najlepiej pedzelkiem)w tortownicy wyłożonej pergaminem, piecz 25 minut w temp. 175°C.
    jak ostygnie przewroc do gory dnem i powoli zdejmij pergamin.
    powtorz czynnosc z druga czescia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować