kiedy posmakowal mi bardzo torcik almondy z ikei postanowilam upiec ciasto na ten smak mojemu mężowi bardzo smakuje wiec chyba sie udalo ...;)naprawde polecam jest przepyszny..
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- białka jaj: 6 sztuk
- cukier puder: 230 gramów
- mielone migdaly ze skorka: 230 gramów
Torcik szwedzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie orzechowe:
(skladniki:orzechy wloskie..-...woda)
Cukier wsyp do garnka. Wlej 4 łyżki wody, zamieszaj i gotuj do czasu aż zacznie sie karmelizować i będzie miało kolor jasnego bursztynu, nie brązowe. Trwa to bardzo krótko, należy uważać, żeby karmelu nie spalić, ponieważ wówczas nadzienie będzie gorzkie.
Zdejmij z ognia i powoli wlej śmietanę. Uwaga - karmel może pryskać. Dokładnie wymieszaj i dodaj masło oraz orzechy. Wymieszaj i odstaw.
gotowe nadzienienie rozsmaruj na jednej czesci ciasta i przykryj druga, rozsmaruj na niej cienka warstwe kajmaku.
2.polewa czekoladowa:
skladniki czekolada ...-maslo
w rondelku rozpusc biala czekolade dodajac pomalu smietane oraz maslo stale mieszajac by sie nie przypalila.
gotowa polewa polej ciasto nastepnie posyp je orzechami ziemnymi.
3.ciasto:
(skladniki bialka-cukier migdaly)
Białka ubij z cukrem pudrem, połącz z migdałami. Ciasto podziel na dwie rowne czesci i rozsmaruj cienko (najlepiej pedzelkiem)w tortownicy wyłożonej pergaminem, piecz 25 minut w temp. 175°C.
jak ostygnie przewroc do gory dnem i powoli zdejmij pergamin.
powtorz czynnosc z druga czescia ciasta.
Komentarze