Szwedzki tort jabłeczny

  • wyświetlono: 678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szwedzki tort jabłeczny na delikatnym biszkopcie, z mnóstwem kawałeczków jabłek i bitą śmietanką. Do duszonych jabłek można dodać odrobinę masełka lub cynamon. Można też zblendować je na delikatny mus, jak lubicie.

_MG_9453-jj
  • 12 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
3 duże jajka
3 łyżki gorącej wody
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mąki
50 skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa jabłeczna:
1, 5 k jabłek
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru
ewentualnie 150 ml soku z jabłek( lub wody)
2 paczuszki budyniu waniliowego
można dodać 0, 5 łyzeczki agar agar
dodatkowo:
300 ml słodkiej śmietanki
2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Szwedzki tort jabłeczny

  • 1. Biszkopt: Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.
    2. Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę.
    Budyń rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotować. Według upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Gdy masa jest rzadka można dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować).
    3. Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.

Porady

Do bitej śmietanki można dodać szczyptę cynamonu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptjabłkadla dziecijabłecznikduszonemusZ jabłkamiz owocamibita śmietankaszwedzkijabłeczny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Elza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Elza

Taki tort zrobiłam na urodziny...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort porzeczkowy

Dodane przez: ewaeu

Tort porzeczkowy

To jest tort imieninowy dla mojej...

tort w okazałości

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową...

Tort

Dodane przez: MagdaD123

Tort rafaello

Przepyszny, puszysty , wilgotny...

TORT bakaliowy

Dodane przez: Magster

TORT BAKALIOWY

Do przygotowania tego tortu złożyły...