Szwedzki tort jabłeczny

  • wyświetlono: 780 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szwedzki tort jabłeczny na delikatnym biszkopcie, z mnóstwem kawałeczków jabłek i bitą śmietanką. Do duszonych jabłek można dodać odrobinę masełka lub cynamon. Można też zblendować je na delikatny mus, jak lubicie.

_MG_9453-jj
  • 12 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
3 duże jajka
3 łyżki gorącej wody
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mąki
50 skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa jabłeczna:
1, 5 k jabłek
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru
ewentualnie 150 ml soku z jabłek( lub wody)
2 paczuszki budyniu waniliowego
można dodać 0, 5 łyzeczki agar agar
dodatkowo:
300 ml słodkiej śmietanki
2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Szwedzki tort jabłeczny

  • 1. Biszkopt: Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.
    2. Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę.
    Budyń rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotować. Według upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Gdy masa jest rzadka można dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować).
    3. Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.

Porady

Do bitej śmietanki można dodać szczyptę cynamonu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptjabłkadla dziecijabłecznikduszonemusZ jabłkamiz owocamibita śmietankaszwedzkijabłeczny

Komentarze

Podobne przepisy

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

Tort

Dodane przez: MagdaD123

Tort rafaello

Przepyszny, puszysty , wilgotny...

TORT KOMUNIJNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KOMUNIJNY

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki....

Tort kajmakowy

Dodane przez: Elisa

Tort kajmakowy

Pyszny kajmakowy tort idealny będzie...

Tort Elza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Elza

Taki tort zrobiłam na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE