Mini torcik cytrynowy

4.5 (173 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Idealny torcik na wyjątkowe okazje o smaku cytrynowym, wprost rozpływa się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 0.75 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - olej roślinny: 0.25 szklanki
    - świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka
    - świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 0.25 łyżeczki
    - starta skórka z 2 cytryn: 2 sztuki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    DEKORACJA:
    - posypka czekoladowa: 50 gramów
    - galaretka cytrynowa (opakowanie): 1 sztuka
    - woda: 350 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - woda: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery

Mini torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (329°F) i przygotuj 12 pierścieni o średnicy 6cm, nie smaruj tłuszczem.

    2. W misce przesiej mąkę, sodę, sól i 3/4 szklanki cukru pudru, odstaw na bok.

    3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej roślinny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryn i ziarenka wanilii.

    4. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

    5. Ubij pianę na średnich obrotach. Kiedy powstanie piana, dodaj 1/4 łyżeczki soku z cytryny. Dalej mieszaj. Pod koniec dodaj 1 łyżkę cukry pudru i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany.

    6. Dodaj połowę białej do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę białek.

    7. Wlej ciasto do pierścienie (do połowy - ciasto bardzo rośnie).

    8. Piecz około 25minut.

    9. Po upływie tego czasu, zgasić piekarnik i pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia, inaczej bardzo opadną.

    10. Wyjmij ciastka z obręczy. Jeżeli nie chcą wyjść, delikatnie wsuń cienki nóż i lekko przeciągnij wzdłuż pierścienia. Ciasto łatwo wyjdzie.

    Ciasto można również upiec w jednej foremce i pokroić na kwadraty. W tym celu użyj okrągłej formy o średnicy 18cm i piecz ciasto około 45minut. Dalej postępuj tak samo jak z obręczami. Pamiętaj, aby nie smarować formy tłuszczem. Przed krojeniem ciasta na małe kawałki, włóż je do lodówki. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo delikatne także trzeba z nim bardzo uważać podczas krojenia.
  • 2. Dekoracja:

    1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość wody do 350ml. Odłóż do czasu aż zgęstnieje na tyle, aby można nią było oblać ciastko.
  • 3. 2. Aby przygotować dekorację z cytryny, należy zagotować 3/4 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru w rondelku. Włożyć pokrojone cieniutko kawałki z cytryny, przykryć rondel pergaminem i gotować na małym ogniu przez 30minut. Po upływie tego czasu wyjmij cytrynki i połóż na pergamin do ostygnięcia. Następnie przekrój cytrynkę i ułóż ją fantazyjnie.
  • 4. 3. Kiedy galaretka już odpowiedni zgęstnieje, oblej nią ciastka. Najwygodniej jest położyć ciastka na kratce i oblewać galaretką przy użyciu małej łyżeczki. Na końcu obsyp wiórkami czekoladowymi i na wierzch połóż kawałek cytrynki.

    4. Odłóż torcik do lodówki, aby galaretka dokładnie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować