SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY A LA IKEA

4.47 (198 ocen)

Może nie wygląda zbyt pięknie, ale za to nadrabia i wynagradza smakiem, zdecydowanie! Jest bardzo słodki :)

Składniki:

  • Składniki na blaty:
    4 białka
    100g cukru
    100g zmielonych migdałów
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Składniki na masę:
    4 żółtka
    100g cukru
    200ml kremówki
    150g masła
    dodatkowo: 4 drobno pokruszone batoniki Daim.

    Składniki na polewę:
    100g mlecznej czekolady
    50ml kremówki
    dodatkowo: 2 drobno pokruszone batoniki Daim
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szwedzki torcik migdałowy a la ikea - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ubijam białka na sztywną pianę, łączę z cukrem i ubijam, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
    Dodaję mąkę i migdały, łączę z pianą.
    Teraz dwa warianty:
    – Na papierze do pieczenia odrysowuję 3 okręgi o średnicy 21-22cm, rozsmarowuję na nich ciasto lub
    – biorę blachę do tortownicy i wlewam do niej 1 / 3 część ciasta, w sumie robię tak jeszcze z dwiema pozostałymi porcjami ciasta
    i piekę 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Blaty powinny być lekko złote. Studzę. W międzyczasie przygotowuję masę.

    Masa:
    Żółtka, cukier i kremówkę umieszczam w rondelku i wolno gotuję cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
    Powinna mieć konsystencję budyniu – cierpliwości.
    Taką masę schładzam (postawiłam przy otwartym oknie, osiągnęła temperaturę pokojową po ok 10 minutach) i miksuję z masłem.

    Polewa:
    Czekoladę z kremówką topię w kąpieli wodnej.

    Przygotowanie całego tortu:
    na pierwszy blat kładę połowę masy budyniowo – maślanej,
    posypuję 2 pokruszonymi Daimami,
    kładę drugi blat,
    masę i 2 Daimy,
    na to kładę trzeci blat,
    polewam stopioną czekoladą,
    czekam chwilę, aż czekolada nieco ostygnie, ale nie stwardnieje (żeby nie stopiły nam się daimowe karmelki),
    posypuję Daimami.

    Tort należy schłodzić w lodówce, wystarczą mu 3 – 4 godziny chłodzenia.


    P.S. Przepisem inspirowałam się z blogu kulinarnego Lobbystki gotują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować