Sycące i jednocześnie zdrowe danie ze szpinaku z dodatkiem pieczonego kurczaka i ciecierzycy przyprawione szczyptą aromatycznego kuminu i świeżej kolendry.
30 min
Składniki:
500 g szpinaku
2 puszki ciecierzycy
5 pieczonych pałek kurczaka bez skóry i kości
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki kuminu mielonego
2 łyżki kolendry
1 łyżeczka chilli
30 ml mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka świeżej kolendry
sól
Szpinak z ciecierzycą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zmiękną wsypujemy przyprawy (kumin, kolendrę i chilli). Podsmażamy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy szpinak, zalewamy bulionem drobiowym.
2.Wkładamy mięso z kurczaka, wsypujemy odsączoną ciecierzycę, dodajemy mleko. Pod przykryciem trzymamy na małym gazie jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt, mieszamy. Posypujemy świeżą kolendrą. Gotowe.
Komentarze