Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

Pyszne danie typu „wszystko w jednym”, pełne kolorowych warzyw oraz bogatego w białko kurczaka i ciecierzycy. Zdrowe i pełnowartościowe danie obiadowe dla każdego!

Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
    2 białe cebule
    2 żabki czosnku
    500g piersi z kurczaka
    czerwona papryka
    2 gałązki selera naciowego
    200g fasolki szparagowej zielonej
    szklanka zielonego groszku
    2 marchewki
    200ml śmietanki słodkiej
    2 łyżki maki
    sól, czarny pieprz, papryka w płatkach, zioła prowansalskie
    łyżeczka sody oczyszczonej
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Potrawka Gulasz

Potrawka z kurczakiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy aż będzie pół miękka. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekana cebulkę. Czosnek siekamy i rozcieramy na desce do krojenia. Dodajemy do cebulki. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki i przesmażamy razem z cebulką. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i odrobina czarnego pieprzu (nie za dużo bo będzie za ostre). Warzywa myjemy. Seler naciowy, marchew i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka razem z groszkiem i papryka w płatkach. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodajemy ciecierzycę. Śmietankę mieszamy z mąki i zahartowujemy gorącym wywarem. Dolewamy do warzyw z kurczakiem. Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować