Ciecierzyca – przepisy na nią cieszą się coraz większą popularnością, bo ta roślina strączkowa świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej. Cieciorka zawiera bowiem dużo białka, które jest łatwo przyswajalne.  Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi, warto więc wprowadzić ją do diety osób spożywających wiele tłuszczów zwierzęcych.

W jakich daniach sprawdzi się więc ciecierzyca? Przepisy są niezwykle różnorodne. Zacznijmy od tego, że warzywo to może spokojnie być zastępnikiem białej fasoli. Warto więc przygotować nową wersję fasolki po bretońsku z ciecierzycą właśnie i dodatkiem pikantnego chorizo. Poza tym te strączki dają nam ogromne pole do popisu, jako dodatek zupy, sałatki, czy nawet można zrobić z nich kanapkową pastę albo kotlety z ciecierzycy. Nie zapomnijmy też o klasycznych daniach, w których sprawdza się ciecierzyca – przepisy kuchni Morza Śródziemnego to wiele ciekawych propozycji. Kremowa pasta, czyli hummus, aromatyczne kotleciki – falafel i zupa z ciecierzycy harira to tylko kilka z pysznych dań.

Groch włoski moze być podstawą także pysznych i sycących dań na upalne dni. W naszym artykule lekki obiad na lato znajdziesz niejedną propozycję z wykorzystaniem ciecierzycy!

Zobacz też galerię Sałatka z ciecierzycy na 11 sposobów oraz galerię Soczewica na 22 sposoby