Strucla z czekoladą

0 (0 ocen)

Przepis przywieziony z podróży do Niemiec.

Składniki:

  • Składniki:

    - 500 g mąki
    - 1 proszek do pieczenia – 15 g
    - 100 g cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 jajka
    - 250 g zmielonego tłustego sera
    - szczypta soli
    - 250 g miękkiego masła
    - 80 g groszków czekoladowych
    - 150-200 g kremu czekoladowego

    Na polewę: 70-100 g roztopionego masła
    - 120-150 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj oba cukry, jajka, ser, sól i masło. Zrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj czekoladowe groszki. Przykryj ciasto i odstaw na pół godziny – ma leżeć w temperaturze pokojowej.
    2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i na środku umieść pasek z kremu czekoladowego. Ciasto włóż do szerszej formy keksowej, bądź obręczy z folii aluminiowej.
    3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut na blasze wyłożonej papierem.
    4. Upieczoną struclę natrzyj masłem tak, aby wsiąkło w głąb ciasta. Następnie posyp z wierzchu grubo cukrem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników na polewę.

Porady

Ciasto jest długo świeże, a leżakowanie nadaje mu aromatu i kruchości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niemiecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować