Pyszna strucla makowa

4.5 (141 ocen)

Taka pyszna strucla makowa to ciasto na święta wręcz obowiązkowe. Bożonarodzeniowy deser, ulubione przez całą rodzinę.

Składniki:


  • margaryny 200 g
    mąka pszenna 0,5 kg
    drożdże 5 dkg
    jajka 2 szt
    cukier 10 dkg
    mleko 200 ml
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    sól szczypta
    Masa makowa
    mak mielony 40 dkg
    miód 2 łyżki
    cukier 3-5 łyżek
    margaryna 2 łyżki
    białko 1 szt
    migdały płatki 5 dkg
    orzechy włoskie krojone - 5 dag
    rodzynki - 10 dag
    cukier wanilinowy 2 łyżeczki
    sól szczypta
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszna strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z letniego mleka,drożdży,łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać mąkę ,wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopioną letnią margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa; do maku dodać cukry,roztopioną letnią margarynę,miód,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białka. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimną struclę posmarować lukrem i udekorować.Piec około 50 min w 170st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować