Spaghetti "stampella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyrobić z 1 jajkiem.
2.Czerstwą bułkę dokładnie namoczyć i odcisnąć.
Zamiast bułki można użyć zmielonych otrębów owsianych.
Dodać do mięsa.
3.Dołożyć przeciśnięty żabek czosnku, 2-3 łyżeczki pesto. Dodać sól, pieprz, paprykę do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić.
4.(Tym, którym się śpieszy mogą pominą ten punkt i przejść od razu do punktu 5.)
Odstawić na 2h lub przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
5.Wysypać na talerz mąkę lub skrobię kukurydzianą.
Formować na talerzu duże kulki i obsmażać na rozgrzanej patelni w gorącym oleju (może być olej kokosowy) z każdej strony na złoty kolor.
6.Przygotowanie sosu:
Przetrzeć pomidory, dodać bazylię (może być suszona), czosnek granulowany, pół łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej, sól, pieprz do smaku i łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.
Sos musi być w miarę gęsty, jeśli jest lejący dołożyć koncentratu pomidorowego.
Zagotować.
Komentarze