Spaghetti "Stampella"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i łatwe w przygotowaniu danie inspirowane kuchnią włoską.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso wołowe: 200 gramów
    - Mielone mięso wieprzowe: 200 gramów
    - Mielone mięso z indyka: 200 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - pesto: 2 łyżeczki
    - czosnek: 2 ząbki
    - bułka sucha lub otręby owsiane (Wysuszona, czerstwa bułka lub zmielone otręby owsiane): 1 sztuka
    - pomidory całe w puszcze: 1 sztuka
    - bazylia: 1 sztuka
    - bazylia świeża listki: 4 sztuki
    - Czosnek granulowany: 1 sztuka
    - przyprawa do dań włoskich (np. Kamis): 0.5 łyżeczki
    - tarty żółty ser lub parmezan (Edamski, parmezan): 1 sztuka
    - mąka pszenna (może być skrobia kukurydziana): 2 sztuki
    - makaron spaghetti: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Pesto Spaghetti

Spaghetti "stampella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyrobić z 1 jajkiem.
  • 2. Czerstwą bułkę dokładnie namoczyć i odcisnąć.
    Zamiast bułki można użyć zmielonych otrębów owsianych.

    Dodać do mięsa.
  • 3. Dołożyć przeciśnięty żabek czosnku, 2-3 łyżeczki pesto. Dodać sól, pieprz, paprykę do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić.
  • 4. (Tym, którym się śpieszy mogą pominą ten punkt i przejść od razu do punktu 5.)

    Odstawić na 2h lub przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
  • 5. Wysypać na talerz mąkę lub skrobię kukurydzianą.
    Formować na talerzu duże kulki i obsmażać na rozgrzanej patelni w gorącym oleju (może być olej kokosowy) z każdej strony na złoty kolor.
  • 6. Przygotowanie sosu:
    Przetrzeć pomidory, dodać bazylię (może być suszona), czosnek granulowany, pół łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej, sól, pieprz do smaku i łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.
    Sos musi być w miarę gęsty, jeśli jest lejący dołożyć koncentratu pomidorowego.
    Zagotować.
  • 7. Do sosu włożyć obsmażone kulki, chwilę poddusić.
  • 8. Ugotować makaron al dente (wg. przepisu na opakowaniu).
  • 9. Wyjąć makaron, po łożyć na talerzu i na środku ustawić kulkę.
    Posypać tartym serem, udekorować świeżą i suszoną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso mielone Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować