Spaghetti bolognese

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Klasyka, która zasmakuje także najmłodszym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 4 porcje:
    400 g makaronu spaghetti
    500 g mięsa mielonego mieszanego
    1 l passaty pomidorowej
    1 duża cebula
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    oregano, bazylia (świeże lub suszone)
    pieprz, sól do smaku
    1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru
    opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto
    oliwa do podsmażenia
    ser do posypania (żółty/mozzarella/parmezan)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Spaghetti Ser

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju.
  • 2. Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut.
  • 3. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min.
  • 4. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do sosu.
  • 5. Gotować razem przez kilka minut, spróbować i doprawić do smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto.
  • 6. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.
  • 7. Odcedzić, rozdzielić na talerze i nałożyć sos. Można także wymieszać makaron i sos bezpośrednio w garnku i potem nakładać.
  • 8. Na tarce zetrzeć kawałek żółtego sera, mozzarelli lub parmezanu i posypać danie. Można udekorować świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować