Takie chłodne dni sprzyjają ciepłym kolacjom, a zwłaszcza takim które jeszcze dodatkowo nas troszkę rozgrzeją ;)
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią)
1 mała puszka mieszanki fasoli czerwonej z kukurydzą (212 ml )
1 mała czerwona papryka
1 cebula mała
1-2 ząbki czosnku
oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek
makaron spaghetti (ilość na dwie osoby)
Spaghetti z sosem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni z oliwą/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy.
3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy puszkę pomidorów, oraz przyprawy, całość dusimy z 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy kukurydzę wraz fasolą czerwoną, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia.
Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti :)
Komentarze