Spaghetti alla nowalijka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kapustę szatkujemy, cukinię (nie obieramy) kroimy w ćwiartki, paprykę w kosteczkę, marchew trzemy na tarce jarzynowej.
2.Pomidory nacinam, a następnie zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki i miksuję na przecier.
3.Na spód szybkowaru (można również użyć tradycyjnego garnka, wtedy czas gotowania będzie dłuższy) wsypuję suszone: żurawinę oraz śliwki. Zalewam wywarem warzywnym i rozpoczynam gotowanie.
4.Następnie wsypuję pokrojone warzywa oraz przyprawy ziołowe wraz z solą. Zalewam jeszcze przecierem i rozpoczynam gotowanie w szybkowarze. Garuję 4-5 minut.
5.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aby zagęścić sos. Podajemy z makaronem spaghetti posypane startym serem pleśniowym - gorgonzola. Smacznego!
Komentarze