Sernik pigwowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten sernik upiekłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. Dodatek pigwy jest lepszy niż skórka z cytryny i warto było się skusić na takie połączenie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    120g masła 82%
    1 jajko
    1 żółtko
    2 szklanki mąki +czasami jeszcze 0,5 szklanki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru pudru

    masa serowa:
    0,5 kg sera na sernik
    2 jajka + białko które pozostaje od ciasta
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru
    50 gram kandyzowanej skórki pigwy
    50g kandyzowanej skórki pomarańczy
    50 ml soku lub nalewki z pigwy
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy

    wymiar ceramicznej formy 29cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Tarty Desery Ciasto

Sernik pigwowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.
  • ciasto 2. Sprawdzamy przykładając naszą formę na ciasto czy nam wystarczy rozwałkowanego ciasta.
  • forma 3. Ciasto kładziemy do ceramicznej formy wysmarowanej tłuszczem. Dociskamy boki i dno ciastem, a nadmiar na rantach ścinam dociskając wałkiem o rant. Nakłuwam ciasto w formie widelcem i wstawiam do lodówki. Pozostałe ciasto pozostaw do dekoracji na wierzch sernika.
  • sernik 4. W tym samym czasie ubijam jajka z cukrem dodając miękka margarynę. Następnie dodaję ser i budyń w proszku delikatnie mieszając wlewam nalewkę lub sok z pigwy.
  • masa serowa 5. Do gotowej masy serowej dodaj skórki z pigwy i pomarańczy.
  • Masa serowa 6. Wylej masę serową na schłodzone ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut i wyjmuję sernik aby połozyć ozdobne paski na serniku.
  • sernik 7. Następnie rozwałkuj pozostałą cześć ciasta i potnij je na paseczki. Połóż paski tworząc krateczkę na gorącym serniku i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Porady

Ja do zrobienia dekoracji użyłam specjalnego wałka, który robi ozdobna krateczkę, ale spokojnie można użyć pasków lub wyciąć z foremek od ciasta np. serduszka i położyć na wierzch sernika. Ja do sernika użyłam skórki kandyzowanej po nalewce z pigwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować