Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym

4.41 (210 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz),
    2 słodkie czerwone papryki,
    ½ litrowego słoika ogórków konserwowych,
    2 duże cebule,

    Na zalewę:
    niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml),
    1,5 szklanki wody,
    ¼ szklanki oleju,
    1,5 łyżki cukru,
    2 łyżki pikantnego ketchupu,
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    płaska łyżeczka soli

    Na ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka wody,
    1 jajo,
    sól,
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części.
    W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki.
    Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
    Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę.
    Przygotować zalewę - w garnku wymieszać wszystkie składniki i zagotować.
    Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.
    W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować