Rolada bezowa z bitą śmietaną i mascarpone.

5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna szybka rolada bezowa z bitą śmietaną i mascarpone to idealny deser do kawy. Super się sprawdzi nie tylko do niedzielnej kawy, ale i dla gości. Ta rolada kojarzy mi się z deserem z kawiarni, bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jak się zapewne domyślacie zniknęła u nas w locie ptaka. Miękka beza, delikatnie chrupiąca, pyszny krem bita śmietana z mascarpone, a do tego ulubione owoce. W sezonie letnim polecam ulubione owoce sezonowe, ja dzisiaj użyłam frużelinę wiśniową, którą przygotowałam do słoików latem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza

    190 g białek - 6 białek
    1 szczypta soli
    250 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem

    660 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g mascarpone
    1 opakowanie cukru waniliowego
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo

    ulubione owoce lub frużelina u mnie frużelina wiśniowa
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Beza

Rolada bezowa z bitą śmietaną i mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Użyłam gotową frużelinę, którą przygotowałam do słoików latem, przepis znajdziecie również na moim profilu Przyślij Przepis.
    Śmietankę i serek mascarpone wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz cukier waniliowy, lub dodaj parę kropli ekstraktu z wanilii.
    Gotowy krem wrzuć do lodówki na czas przygotowania bezy.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp sól.
    Zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
    Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, ubijaj jeszcze 1 min.
    Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    Powstałą pianę przełóż z miski na papier do pieczenia i równo rozsmaruj po całości. Wierzch wyrównaj ładnie łyżką i wrzuć do piekarnika.
    Mam nowy piekarnik, więc pokusiłam się dziś o użycie funkcji termoobiegu.
    Piecz przez ok 20 – 25 min. w zależności od piekarnika w temp. 150 °C, na funkcji termoobiegu, góra – dół.
    Gdy beza jest już gotowa, wyjmij ją z piekarnika na papier, odwróć do góry dnem.
    Gotowy krem rozsmaruj na wierzchu bezy, po całości.
    Na krem w 3 paskach nałóż łyżką frużelinę wiśniową, następnie zacznij rolować roladę do środka zaczynając od krótszego boku.
    Zwiniętą roladę wrzuć do lodówki, żeby się ładnie schłodziła.
    U nas po godz. chłodzenia już jedliśmy do kawy.
    Napiszę Wam tylko tyle, że jeszcze tego samego dnia rolada zniknęła cała, do ostatniego okruszka.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml Rolada podczas zwijania może się trochę pokruszyć, w ogóle się tym nie przejmuj, w końcu to jest beza. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego jeśli beza będzie za bardzo ciemnieć z wierzchu musisz zmniejszyć temp. tu już na czuja z 10 stopni. Roladę bezową możesz dekorować dowolnie używając ulubionych owoców i nie tylko. Do dekoracji bez świetnie również się sprawdzi mięta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Śmietana kremówka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować