Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową.

4.9 (10 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Samo ciasto czekoladowe jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przełożenie to już moment i pyszne ciasto do kawy gotowe.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×28 cm

    Ciasto czekoladowe

    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 szkl. gorącego mleka
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    1 szkl. kwaśnej śmietany 18 %
    2 szkl. mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Krem

    2 opakowania śmietanki 30 % - 660 ml
    1 opakowanie serka mascarpone
    cukier waniliowy - opcjonalnie
    cukier puder do smaku
    4 łyżeczki żelatyny

    Frużelina truskawkowa

    450 g mrożonych truskawek lub wiśni
    4 łyżki cukru
    2½ łyżeczki żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącym mleku rozpuść tabliczkę czekolady, przesiej przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok do przestygnięcia.
    Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na jasną i puszystą masę.
    Następnie wlej olej, śmietanę, przestygniętą czekoladę z kakao rozpuszczoną w mleku oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 160°C i piecz do suchego patyczka ok. 1 godz. w zależności od piekarnika.
    Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
    Po przestygnięciu przekrój ciasto nożem wzdłuż na pół.
    Przejdź do przygotowania kremu.
    Żelatynę zalej 1/4 szkl. wody i pozostaw do napęcznienia na 10 min.
    Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku oraz wlej żelatynę. Żelatynę podgrzej chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzuć łyżkę ubitej śmietany z serkiem, wymieszaj energicznie i całość przelej do miski z kremem, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia na szybkich obrotach.
    Ciasto przełóż kremem, zostawiłam parę łyżek kremu na wierch ciasta pod frużelinę.
    Przełożone ciasto wstaw do lodówki.
    Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzej na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ściągnij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj równo po całości.
    Ciasto wstaw do lodówki, żeby frużelina dobrze ściągnęła.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml Truskawki można zamienić na wiśnie lub inne ulubione owoce. Ciasto samo w sobie jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania, ale gdybyś chciała to oczywiście możesz nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietana kremówka Czekolada deserowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować