Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami

  • wyświetlono: 4699 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami to aksamit na podniebieniu. Smak i zapach,co zmysły pobudza i na naszej silnej woli kolejny kąsek wyłudza.Roladę szybko przygotujemy, do ploteczek zaserwujemy zatracając się w niej bez pamięci,bo smak ma nie do opisania.

Paulina1507
  • 45min

Składniki

Składniki :

Biszkopt:

1 i 1/3 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3-4 łyżki kakao

Nadzienie :

500g śmietany 36%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
maliny wedle uznania

Dodatkowo :

cukier puder
posypka czekoladowa
papier do pieczenia
blacha z piekarnika
ściereczka

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami

  • 1. Przygotowanie :

    Biszkopt :

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, żółtka,i wodę.
    Ubijamy aż składniki się połączą.
    Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Delikatnie mieszamy.
    Gotową masę wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 12-15 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy jest suchy wyłączamy piekarnik.
    Upieczony biszkopt wyciągamy.
    Przekładamy jeszcze gorący na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i rolujemy.
    Zrolowany odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

    Nadzienie :

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Następnie dokładamy serek mascarpone.
    Delikatnie mieszamy.

    Gdy biszkopt będzie wystudzony rozwijamy go.
    Smarujemy przygotowanym kremem (2/3 całości kremu) pamiętając, by na końcu który pozostaje nałożyć mniej kremu gdyż może nam wypłynąć.
    Na krem sypiemy maliny i całość zwijamy.
    Roladę smarujemy pozostałym kremem wyrównując.
    Za pomocą szprycy nakładamy krem dekorując roladę wedle uznania kremem i malinami.
    Całość schładzamy w lodówce.
    Rolada najlepiej smakuje na następny dzień.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabiszkoptczekoladabita śmietanaroladaMalinyserekkakaoserek mascarponemascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: Młoda mama

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolady często wychodziły mi zbyt...

Rolada

Dodane przez: pardula

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI

Na prawdę proste i pyszne. A jak...

Rolada z truskawkami

Dodane przez: ula243

Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Delikatna rolada biszkoptowa z...

rolada

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

Przepis mam od znajomej Helenki...

rolada

Dodane przez: lucyna19

Rolada z malinami i serkiem mascarpone

Lekka,puszysta, owocowa.

torcik

Dodane przez: klaudia1984

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE