Domowe batony owsiane bez pieczenia.

2.8 (5 ocen)

  • 2 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i zdrowa przekąska dla dużych i małych, domowe batony owsiane bez pieczenia, są przepyszne. Możesz do nich dodać co tylko dusza zapragnie i co lubisz. Takie batony to również świetna opcja, żeby przemycić co nie co dobrych składników niejadkom. To zdecydowanie zdrowa przekąska dodająca energii. Gotowe i podzielone na mniejsze kawałki przechowuje w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

  • 2 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×28 cm

    250 g płatków owsianych
    100 g miodu
    70 g masła
    50 g cukru trzcinowego
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cukru waniliowego
    80 g orzechów + ulubione ziarna
    90 g suszonych śliwek + żurawina
    80 g czekolady - możesz użyć gorzkiej i mlecznej lub tylko jeden rodzaj
Wystaw ocenę:

2.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Batony

Domowe batony owsiane bez pieczenia. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
    Płatki owsiane, orzechy i ziarna podpraż na suchej patelni przez 5 min. i przesyp do miski.
    Dodaj suszoną śliwkę i żurawinę najlepiej drobno posiekane.
    Do rondelka wrzuć masło i miód, wsyp cukry i sól, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i cukru.
    Do miski z płatkami owsianymi, orzechami i ziarnami przelej zawartość rondelka.
    Całość dokładnie i szybko wymieszaj odstaw na 5 min. żeby masa przestygła.
    W tym czasie posiekaj drobno czekoladę.
    Dodaj do reszty składników.
    Całość ponownie dokładnie wymieszaj i wysyp do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Dokładnie wyrównaj i ugnieć masę, im lepiej będzie uklepana, tym batoniki będą bardziej zwarte i zachowają ładną i zgrabną formę po rozkrojeniu.
    Możesz jeszcze posypać na wierzchu ulubionymi ziarnami, suszonymi owocami drobno pokrojonymi, żeby batoniki lepiej wyglądały na wierzchu po rozkrojeniu.
    Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do lodówki na 2 godz. żeby masa dobrze zastygła.
    Po tym czasie wyjmij z blaszki papier do pieczenia z zawartością i pokrój ostrym nożem na batoniki.
    Smacznego!!!

Porady

Płatki owsiane, ziarna i orzechy możesz również podsuszyć w piekarniku, ale na patelni chyba jednak lepiej wydobędziesz zapach i aromat. Możesz użyć mniejszej blaszki np. 24×24 cm. Filmik YouTube https://youtu.be/QjrkwBAoJPk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować