Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami , żółtym serem i mięsem

4.4 (15 ocen)

  • 80 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , pożywne pierogi , można je podać prosto z wody , okraszone podsmażoną cebulką bądź obsmażone na masełku - jak podane były u nas w domu :)

  • 80 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz :
    1 woreczek kaszy gryczanej białej - 100 g .
    250 g . pieczarek
    100 g. żółtego sera - u mnie gołda
    250 g . mielonego mięsa z szynki
    1 cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Ciasto na pierogi :
    3 szklanki mąki + do podsypania
    ok . 1 szklanka ciepłego mleka
    2 szczypty soli
    4 łyżki oleju
    Dodatkowo :
    osolony wrzątek - do ugotowania pierogów
    klarowane masło - do smażenia
    mielony twardy ser , u mnie parmezan - do posypania
Wystaw ocenę:

4.4 (15 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami , żółtym serem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotuję około 18 minut , odsączam , studzę . Na maśle szklę cebulę , dodaję pokrojone w kostkę pieczarki , duszę , do odparowania wody , doprawiam solą i pieprzem , studzę . Mięso mielone podsmażam na oleju , doprawiam czubrycą i przyprawą do mięs , studzę .
  • Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami , żółtym serem i mięsem 2. Do kaszy dodaję pieczarki , mięso , ser straty na tarce o dużych oczkach , mieszam na jednolita masę .
  • Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami , żółtym serem i mięsem 3. Do mąki dodaję mleko , sól , olej , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto , podsypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na 20 minut .
  • Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami , żółtym serem i mięsem 4. Ciasto dziele na trzy części , formuję placki , podsypuję mąką , wałkuję , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi .
  • 5. Pierogi gotuję porcjami w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
  • 6. Pierogi pozostawiam do osuszenia , obsmażam na masełku z obu stron na rumiano , posypuję tartym serem .

Porady

Pierogi mogą być podawane bez obsmażenia , takie prosto z wodą ale za to okraszone np . podsmażoną cebulką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować