Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem

  • wyświetlono: 12077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Nasze ulubione pierogi z kaszą.

Justyś
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

FARSZ ::
- pieczarki: 500 gramów
- cebula: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- masło: 2 łyżki
- kasza gryczana niepalona: 1 szklanka
- bulion warzywny: 2 szklanki
- Żółty ser: 100 gramów
- cukier: 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku: 1 łyżeczka
CIASTO::
- mąka pszenna: 3 szklanki
- wrzaca woda: 1 szklanka
- sól: 0.75 łyżeczki
- olej: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem

  • Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem1. FARSZ: Na rozgrzanej głębokiej patelni prażymy przez około 2 minuty kaszę, następnie zalewamy ją bulionem i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut, aż kasza zabierze prawie cały płyn. Nie mieszamy w trakcie gotowania, aby nie zrobić papki. Ugotowaną kaszę wykładamy na druszlak i przelewamy zimną wodą z kranu (dość obficie). Odstawiamy do odsączenia wody.
    Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyły się. Następnie kroimy je w grubą kostkę. Cebulę również kroimy w grubą kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulkę z łyżeczką cukru na złocisto, dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem dość ostro. Dusimy na średnim ogniu około 10 minut, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, delikatnie mieszamy wszystko razem. Na koniec ścieramy na średnich oczkach tartki żółty ser i ponownie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem2. CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, a następnie wlewamy wrzącą wodę i przez chwilkę nożem mieszamy wszystkie składniki, gdy już nie będzie parzyło wyrabiamy ręką, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie.
    Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy cienko (około 2 mm) jedną część. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i również przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą. Ja dziś najpierw wykroiłam wszystkie krążki, rozłożyłam farsz i lepiłam .
  • 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięciu ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaobiadkuchnia polskamama i pomocnicyjustyszdrowe_kaszepierogi z kaszą gryczaną pieczarkami i serem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Dodane przez: smerfetka79

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Ten przepis to sztandarowy przepis...

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Tzw wiejskie pierogi. Szybkie i...

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: rena123

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Farsz do tych pierogów przygotowałam...

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodane przez: morrigan23

pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Przepis powstał pod wpływem dyskusji...

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Dodane przez: mariolka

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Alternatywa dla pierogów z mięsem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE