Krokiety z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko i wodę. Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z dwóch stron.
2.Farsz:
Kaszę ugotować według zaleceń na opakowaniu. Cebulę obrać pokroić i zeszklic na rozgrzanym tłuszczu, dodać obrane i pokrojone pieczarki, poddusić. Pieczarki zmieszać z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem.
3.Farsz nakładać na naleśniki, posypać startym żołtym serem. Następnie składać przeciwlegle boki naleśnika a następnie zwinąć w rulon.
4.Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce, obsmażać z obu stron. Podawać do barszczu lub jako samo danie.
Komentarze