KROKIETY Z KASZĄ GRYCZANĄ, PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

4.48 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiety w wersji bezmięsnej które mogą być porpozycją wigilijnego dania na nadchodzące swięta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody(może być mineralna)
    20 dag mąki
    sól
    tłuszcz do smażenia

    Farsz:
    2 woreczki kaszy gryczanej(nie prażonej)
    25 dag pieczarek
    1 cebula
    ser żołty (srty na grubych oczkach)
    sól, pieprz

    1-2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko i wodę. Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z dwóch stron.
  • 2. Farsz:
    Kaszę ugotować według zaleceń na opakowaniu. Cebulę obrać pokroić i zeszklic na rozgrzanym tłuszczu, dodać obrane i pokrojone pieczarki, poddusić. Pieczarki zmieszać z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Farsz nakładać na naleśniki, posypać startym żołtym serem. Następnie składać przeciwlegle boki naleśnika a następnie zwinąć w rulon.
  • 4. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce, obsmażać z obu stron. Podawać do barszczu lub jako samo danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować