Puszyste drożdżówki z serkiem waniliowym , borówkami i maślaną kruszonką

4.56 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne , puszyste bułeczki , z masą serową , borówkami i aromatyczną kruszonką :) Wykonanie nie sprawia trudności , a domownicy zjedzą je na deser , drugie śniadanie bądź zabiorą je ze sobą do pracy czy szkoły :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka :
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g . masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    Ciasto :
    zaczyn:
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    50 g . drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    ciasto :
    zaczyn+
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki jogurtu typu greckiego
    3 żółtka
    1 szczypta soli
    2 łyżki cukru waniliowego
    50 g .roztopionego masła
    Masa serowa :
    450 g . serka waniliowego
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 garście borówek
    cukier puder do osypania bułek
    4 łyżki mleka
    mąka do podsypania
    odrobina oleju
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Puszyste drożdżówki z serkiem waniliowym , borówkami i maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki zarabiam pacami do powstania grudek kruszonki , odstawiam do lodówki .
  • 2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam w cieple na około 20 minut .
  • 3. Do mąki dodaję wyrośnięty zaczyn , jogurt , żółtka , sól , cukier waniliowy , cukier , zarabiam ciasto , dodaję masło , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki .
  • 4. Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia .
  • 5. Ciasto jeszcze raz zagniatam , dzielę na 12 części , maczam dłonie w oleju , formuje kule , układam w odstępach na blasze , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • 6. Składniki masy serowej mieszam .
  • 7. Każdą wyrośniętą kulę naciskami w środku dnem szklanki , w to miejsce nakładam po porcji masy serowej , na masie rozkładam borówki .
  • 8. Bułeczki smaruję mlekiem , posypuję kruszonką , wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni , piekę około 30 minut , do zrumienienia .
  • 9. Upieczone bułki , jeszcze ciepłe osypuję cukrem pudrem .

Porady

U mnie szklanka to 250 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować