Pierogi ruskie

5 (180 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto im poświęcić trochę czasu, ale potem tak szybko znikają... :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    3 szklanki maki
    jajko
    1 łyżeczka soli
    gorąca woda, ile zabierze mąka
    1 łyżka oleju
    farsz:
    70 dkg ziemniaków
    1 kostka białego ser (20-25 dkg)
    2 duże cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe pierożki 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je bardzo cienko i szklanką wycinać krążki.
  • Ugotowane pierożki 2. Ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić drobno i usmażyć. Dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta, zaklejać i odkładać na posypana mąką deskę. Wrzucać na osoloną, gotująca się wodę i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane usmażoną cebulką :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować