Pierogi ruskie

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierogi ruskie z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany to niezapomniane smaki dzieciństwa niejednego z nas

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 500 g mąki pszennej
    - 280 ml gorącej wody
    - 4 łyżki oleju
    - 1 płaska łyżeczka soli

    FARSZ:
    - 500 g ziemniaków
    - 400 g białego twarogu
    - 1 duża cebula
    - 2 łyżki masła
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.

    * Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.
  • 3. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
  • 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mąka pszenna Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować