Pierogi ruskie z wyrazistym, pieprznym farszem, okraszone smażoną cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany to niezapomniane smaki dzieciństwa niejednego z nas
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
FARSZ:
- 500 g ziemniaków
- 400 g białego twarogu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle. Twaróg kruszymy i dodajemy do ostudzonych ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę*, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.
* Woda ma być gorąca, ale nie wrząca.
3.Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
4.Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie pierogi polewamy roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy okraszone cebulką oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.
Komentarze