Piernik miodowo-marcepanowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prosty przepis na staropolski piernik bez długiego leżakowania ciasta, jest idealny od razu po upieczeniu, przełożony powidłami domowej roboty i marcepanem tworzy idealny wypiek na świąteczny czas!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na keksówkę o wym 12/39 cm

    4 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka miodu wielokwiatowego
    6 jajek
    2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    15 dag masła
    1 szklanka ciemnego piwa porter

    Przełożenie:
    1,5 szklanki powideł śliwkowych

    Wierzch:
    20 dag marcepanu
    Polewa czekoladowa
    Orzechy arachidowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Powidła

Piernik miodowo-marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-047wm1d 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jajj.
  • image-137d4od 2. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  • image-0nfgig1 3. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.
  • image-05su9ni 4. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
  • image-1gkjgch 5. Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż dwa razy przekładamy powidłami. Masę marcepanową wałkujemy przez folię Easy na prostokąt o wymiarach piernika,
  • image-09lm7r5 6. nakładamy na wierzch, dociskamy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marcepan Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować