Prosty przepis na staropolski piernik bez długiego leżakowania ciasta, jest idealny od razu po upieczeniu, przełożony powidłami domowej roboty i marcepanem tworzy idealny wypiek na świąteczny czas!
1 godz. 40 min
Składniki:
Na keksówkę o wym 12/39 cm
4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka sody
1 szklanka miodu wielokwiatowego
6 jajek
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
15 dag masła
1 szklanka ciemnego piwa porter
Przełożenie:
1,5 szklanki powideł śliwkowych
Wierzch:
20 dag marcepanu
Polewa czekoladowa
Orzechy arachidowe do posypania
Piernik miodowo-marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jajj.
2.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
3.Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste.
4.Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
5.Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż dwa razy przekładamy powidłami. Masę marcepanową wałkujemy przez folię Easy na prostokąt o wymiarach piernika,
6.nakładamy na wierzch, dociskamy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami arachidowymi.
Smacznego!
Komentarze