Piernik herbaciany

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najbardziej lubimy piernik długo dojrzewający, ostatnio nas też zaskoczył smakiem piernik pomidorowy, ale ten piernik herbaciany, to również strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo prosty, ciasto szybko się robi, deseczki są puchate, mięciutkie i wilgotne, jest przepyszny. Wypiekając takie świąteczne wypieki i czując ten wspaniały korzenny zapach, czuje się coraz bliżej święta. Ciasto możesz przełożyć powidłami, kremem grysikowym, a u mnie dziś z kremem budyniowym, co kto lubi.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto

    4 jajka – L
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mocnej herbaty – najlepiej przygotować herbatę z dwóch saszetek
    1 szkl. oleju
    1 szkl. miodu – najlepiej użyć prawdziwy
    3 szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów – 20 g

    Krem budyniowy

    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej extra typ 400
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    120 g cukru
    250 g masła – miękkie w temp. pokojowej
    0,5 cytryny – sok z połowy cytryny opcjonalnie, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego

    Dodatkowo

    1 słoik powideł śliwkowych – ja użyłam powidła z piwnicy, słoik wielkości dżemu

    Idealna polewa

    125 g masła lub margaryny
    0,5 szkl. cukru pudru – 1 szkl. = 250 ml
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Powidła

Piernik herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Bardzo szybko się robi i nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, ten wypiek nie może się nie udać.
    Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą i jasną masę.
    Następnie cały czas miksując dodawać kolejne składniki, czyli wlać przestudzoną mocną herbatę, olej, płynny miód, przesianą przez sitko mąkę, sodę, oraz przyprawę do piernika.
    Ciasto będzie dość lejące, ale takie ma być.
    Ciasto podziel na 3 mniej więcej równe części. Od tego zależy wygląd Twojego ciasta po rozkrojeniu.
    Blaszki lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą część ciasta, delikatnie wyrównaj i wrzuć do piekarnika.
    Piec w temp. 170°C góra – dół, bez termoobiegu, przez 15 min. do lekkiego zarumienienia.
    Upieczone ciasto od razu odwróć do góry nogami i wyłóż na deseczkę wyłożoną ściereczką, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
    Blaty piecz jeden po drugim.

    Krem

    Mleko 300 ml zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąki i wlej do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej jest przykryć wierzch folią spożywczą, lub ja czasem przykrywam grubszymi woreczkami spożywczymi, tak aby woreczki stykały się z masą, unikniesz tworzenia się kożucha na wierzchu.
    Budyń i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubić mikserem na puch, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu stopniowo, cały czas miksując na średnich obrotach miksera, żeby krem się nie zważył.
    Na sam koniec, żeby podkręcić smak kremu możesz dodać sok z połowy cytryny, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego, ja dodałam akurat olejek, to co miałam pod ręką.
    Możesz pominąć.
    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć jeden blat piernika, przesmaruj połową słoika powideł, wyłóż połowę kremu budyniowego, wyrównaj i przyłóż na krem drugi blat. Delikatnie dociśnij, przesmaruj powidłami i wyłóż resztę kremu, równo rozsmaruj i przyłóż ostatni blat piernika.
    Polewa

    Żelatynę zalać wodą, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko, mieszać do rozpuszczenia się cukru pudru, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i energicznie całość wymieszać.
    Pozostawić chwilę do przestygnięcia, wylać na wierzch ciasta, dobrze rozsmarować i wstawić ciasto do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.

Porady

Ciasto jest smaczne jeszcze tego samego dnia, a na 2, 3 to już w ogóle, poezja… Ciasto możesz przełożyć samymi powidłami, lub kremem grysikowym, bez względu na to jaką wersje wybierzesz, jestem pewna, że wyjdzie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-20% na cały asortyment
-20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment m... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować