Bardzo aromatyczne duszone pieczarki z dodatkiem papryki, czosnku oraz ziół - estragonu i tymianku. Danie proste, szybkie w wykonaniu i jakże smaczne. Duszonkę można serwować zarówno do obiadu, jak i na ciepłą kolację (np. z pieczywem).
Składniki:
450 g oczyszczonych pieczarek
1/2 dużej czerwone papryki (100g)
4 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki oleju
1 - 2 łyżki wody
po 1 łyżeczce suszonego estragonu i tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
do smaku: biały pieprz mielony, sól
Pieczarki z papryką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić na małe cząstki, paprykę w kostkę, czosnek w półplastry. Wymienione składniki wrzucić na rozgrzany olej. Dodać estragon, tymianek i pieprz ziołowy. Wymieszać.
2.Całość dusić ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. W trakcie duszenia podlać wodą. Gotowe danie doprawić do smaku.
Komentarze