Domowy ser topiony jest naprawdę dość prosty do zrobienia. Proponuję wersję z duszonym na oliwie i śmietance porem oraz czosnkiem, z przyjemnym aromatem odpowiednio dobranych dodatków smakowych.
2 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
140 g pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
100 g śmietanki kremówki 30% - pasteryzowanej
3 żółtka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego estragonu
1 łyżeczka kminku całego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Ser smażony z porem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg dokładnie wymieszać w szerokim rondlu z sodą i szczyptą soli, rozcierając widelcem – pozostawić na 1 – 2 godz., aż zrobi się tzw. „zgliwiały”.
Do garnka przełożyć posiekany por, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, tymianek, estragon, kminek, chilli i szczyptę białego pieprzu do smaku, wlać oliwę (ew. olej) i śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia i dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do sera dołożyć duszone składniki i musztardę. Podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Dołożyć żółtka i, energicznie mieszając, jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu ser doprawić do smaku solą, po czym wystudzić.
Komentarze