Ser smażony z porem i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowy ser topiony jest naprawdę dość prosty do zrobienia. Proponuję wersję z duszonym na oliwie i śmietance porem oraz czosnkiem, z przyjemnym aromatem odpowiednio dobranych dodatków smakowych.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    140 g pora
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
    100 g śmietanki kremówki 30% - pasteryzowanej
    3 żółtka
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ½ łyżeczki suszonego estragonu
    1 łyżeczka kminku całego
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Przystawki Potrawka

Ser smażony z porem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser smażony z porem i czosnkiem 1. Twaróg dokładnie wymieszać w szerokim rondlu z sodą i szczyptą soli, rozcierając widelcem – pozostawić na 1 – 2 godz., aż zrobi się tzw. „zgliwiały”.
    Do garnka przełożyć posiekany por, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, tymianek, estragon, kminek, chilli i szczyptę białego pieprzu do smaku, wlać oliwę (ew. olej) i śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia i dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Ser smażony z porem i czosnkiem 2. Do sera dołożyć duszone składniki i musztardę. Podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
    Dołożyć żółtka i, energicznie mieszając, jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu ser doprawić do smaku solą, po czym wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

ser smażony

To może cię zainteresować