Pasta jajeczna z wędzonką, warzywami, lubczykiem i prażonymi ziarnami

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pasta jajeczna pełna rozmaitości. Smarowidło z jaj z dodatkiem wędzonego mięsa drobiowego, kukurydzy, pora i chrzanu, ze sporą ilością aromatycznego lubczyku oraz orzechową nutą prażonych ziaren słonecznika. Całość doprawiona oryginalną mieszanką przypraw korzennych.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    340 g wędzonego mięsa z kurczaka (użyłam ze skórą)
    130 g kukurydzy konserwowej (masa bez zalewy)
    130 g pora
    3 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    4 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    po 1 łyżeczce całych nasion – kminku, czarnuszki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Pasta jajeczna z wędzonką, warzywami, lubczykiem i prażonymi ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z wędzonką, warzywami, lubczykiem i prażonymi ziarnami 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w ćwierćplastry pora, wsypać kminek, czarnuszkę, owoce kolendry, imbir, gałkę muszkatołową, cukier i szczyptę soli – składniki smażyć 7 -10 min, mieszając, a następnie wystudzić.
    Obrane ze skorupek jajka posiekać na sitku do jaj i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojone mięso i osączoną kukurydzę.
  • Pasta jajeczna z wędzonką, warzywami, lubczykiem i prażonymi ziarnami 2. Dołożyć pora z dodatkami oraz chrzan, wsypać lubczyk i słonecznik. Całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować