Marynowane pieczarki z papryką

4.48 (182 ocen)

  • 30 min

Lubicie marynowane warzywa ? Ja najchętniej sięgam po nie w okresie jesienno - zimowym. Do marynowanych pieczarek przekonałam się dopiero w tym roku i chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na nie.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g pieczarek (waga po obraniu)
    1 łyżka soli + 1 łyżka octu (by nie ściemniały)
    marchewka - pokrojona w plasterki
    papryka czerwona - pokrojona w paski
    cebula - posiekana w piórka
    pieprz w ziarenkach
    gorczyca

    Marynata:
    650 ml wody
    240 ml octu 10 %
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane pieczarki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyj i obierz, trzon - obetnij. W garnku zagotuj wodę z solą i octem. Gdy woda zacznie się gotować - dodaj pieczarki i gotuj około 5 minut. Ważne by nie przegotować pieczarek !
    W międzyczasie przygotuj marynatę - wszystkie składniki umieść w osobnym garnku i doprowadź do wrzenia.
    Do wyparzonych słoiczków włóż po kilka plasterków marchewki, papryki, cebuli, 2 - 3 ziarenka pieprzu i 1/2 łyżeczkę gorczycy,
    Ugotowane pieczarki odcedź i jeszcze gorące - przełóż do słoików, zalej gorącą marynatą, zakręć. Jeśli chcesz przechowywać pieczarki dłużej niż miesiąc musisz je pasteryzować około 10 - 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne pomysły na pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować