Śląska w zalewie

3.14 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiełbasa śląska w zalewie octowej – pikantna, lekko słodko – kwaśna, krucha oraz przepełniona aromatem przypraw i lubczyku. Ciekawa propozycja na mięsną zakąskę, choć w takiej formie kiełbaska świetnie uzupełni rozmaite sałatki, czy też urozmaici kanapki.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g kiełbasy śląskiej (6 sztuk)
    2 obrane białe cebule (150 g)
    3 gałązki lubczyku
    6 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce całych nasion – gorczycy białej, owoców kolendry, kminku
    1 kopiasta łyżeczka liofilizowanej ciętej papryki chilli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    ½ szklanki octu 10%
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

3.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Przetwory mięsne

Śląska w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śląska w zalewie 1. Na dnie zamykanego pojemnika ułożyć gałązki lubczyku, następnie nałożyć kiełbasę.
  • Śląska w zalewie 2. Cebulę pokroić w półplastry i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, owoce kolendry, kminek, chilli, cukier oraz sól. Wlać ocet i wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Przygotowaną ciepłą zalewą zalać kiełbasę (dodać wszystkie składniki zalewy), odłożyć do wystudzenia, następnie zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 1 dzień – jednak im dłużej, tym lepiej.

Porady

Kiełbasę przygotowaną w ten sposób można przechowywać w lodówce nawet przez 1 miesiąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować