Oponki serowe

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna słodkość na tłusty czwartek.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera białego półtłustego
    500 g mąki pszennej
    4 żółtka
    120 g cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka spirytusu lub octu
    220 ml śmietany 12 %
    1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
    4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklanką koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami, z obu stron na złoty kolor. Każdą porcję dokładnie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Żółtko Mąka Śmietana 12%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować