Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybki w przygotowaniu makaron z piersią kurczaka i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    Sos:
    1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    250 g pieczarek
    400 g przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól (do smaku)
    świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka przyprawy toskańskiej
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    Dodatkowo (do podania):
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    50 g sera grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne

Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Całość zalać przecierem pomidorowym, dodać koncentrat, śmietanę i doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Makaron ugotować al dente. Do sosu dodać odcedzony makaron, 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu, część posiekanej natki i startego sera. Wymieszać i chwilę podgrzać. Penne podawać posypane natką pietruszki i startym grana padano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować