Maślane rogaliki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Za oknem piękna zima tej jesieni, w domku cieplutko, zapach maślanych wypieków jeszcze unosi się w powietrzu, na stole tłoczą się gorące rogaliki pachnące cynamonem i masłem - idealne z konfiturą!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - ciepłe mleko: 260 mililitrów
    - roztopione masło: 60 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - cukier: 1.5 łyżki
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - drożdże swieże: 20 gramów
    DO POSMAROWANIA ROGALIKóW:
    - Jajko: 1 sztuka
    - roztopione masło: 40 gramów
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - sezam: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce mieszamy jajka, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Powoli wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy np. przy pomocy drewnianej łyżki.
  • 3. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie nie będzie klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Po upływie godziny ciasto dzielimy na około 12-14 części. Z każdej formujemy małe bułeczki. Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto powinno mieć kształt owalnego placka o długości dłuższego boku ok. 15-20 cm. Każdy placuszek smarujemy małą ilością roztopionego masła. Zawijamy go jak naleśnik (wzdłuż krótszego boku) i formujemy kształt rogalika.
  • 5. Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w sporych odstępach (bardzo rosną przed i podczas pieczenia). Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika czekamy, aż nasze rogale lekko wyrosną (około 15 minut).
  • 6. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, cynamonem albo pozostawiamy bez posypki.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Rogale pieczemy przez około 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować