MARYNOWANE OPIEŃKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Łatwy

Prosty przepis na pyszne marynowane opieńki:)

  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby – 1-1,5 kg opieniek, 2 cebule; Zalew: 2 szklanki wody, ½ szklanki octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli; Przyprawy: ziele angielskie, gorczyca biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki dokładnie oczyść i wymyj. Trzonki odetnij. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 30-60 min.
  • 2. Przygotuj w tym czasie zalewę i słoiki. Wymieszaj ocet z wodą, cukrem i solą, zagotuj. Do każdego wyparzonego słoiczka włóż po jednym ziarnku ziela angielskiego, listku laurowym i po 3 ziarenka gorczycy .
  • 3. Cebulę pokrój w pióra, dodaj do odcedzonych grzybów, całość wymieszaj i wrzuć do gotującej się zalewy. Gotuj 10 min.
    Włóż grzyby z zalewą do słoików. Zakręć szczelnie i postaw je do górny dnem, żeby ostygły.
  • Marynowane opieńki 4. Włóż grzyby z zalewą do słoików. Zakręć szczelnie i postaw je do górny dnem, żeby ostygły.
  • Etykiety na  przetwory 5. Gotowy efekt:). Słoiczki udekorowane etykietami homemade.

Porady

Słoiczki można ozdobić etykietami w stylu ECO, plik do druku jest na moim blogu drinkeatlive.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować