Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opieńki dokładnie oczyść i wymyj. Trzonki odetnij. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 30-60 min.
2.Przygotuj w tym czasie zalewę i słoiki. Wymieszaj ocet z wodą, cukrem i solą, zagotuj. Do każdego wyparzonego słoiczka włóż po jednym ziarnku ziela angielskiego, listku laurowym i po 3 ziarenka gorczycy .
3.Cebulę pokrój w pióra, dodaj do odcedzonych grzybów, całość wymieszaj i wrzuć do gotującej się zalewy. Gotuj 10 min.
Włóż grzyby z zalewą do słoików. Zakręć szczelnie i postaw je do górny dnem, żeby ostygły.
4.Włóż grzyby z zalewą do słoików. Zakręć szczelnie i postaw je do górny dnem, żeby ostygły.
Komentarze