PIGWÓWKA – NALEWKA Z PIGWOWCA

4.44 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chcecie zabezpieczyć się skutecznie przed zimą i zimnem? Jeśli tak to ta nalewka powinna zagościć u WAS w domu na stałe. Owoce pigwowca zawierają mnóstwo witaminy C oraz składników mineralnych, które wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu walka z przeziębiemi i grypą nie będzie Wam straszna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
    0,5 kg cukru
    1 l spirytusu
    1 l wódki
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Piwa

Pigwówka – nalewka z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce starannie umyj, usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój je na drobne kawałki, umieść w dużym słoju i zasyp cukrem.
  • 2. Słój zamknij szczelnie i odstaw na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząśnij nim porządnie, tak żeby zamieszać kawałkami owoców.
  • 3. Uzyskany syrop zalej spirytusem a owoce wódką. Po miesiącu oba roztwory połącz, usuń wcześniej kawałki owoców.
  • 4. Przez kolejne 3 miesiące nalewka dojrzewa. Po tym czasie, rozlej nalewkę do butelek, wcześniej przefiltruj ją, używając np. papierowego filtra do kawy.

Porady

Jeśli chcielibyście wydrukować sobie moje etykiety/zawieszki na butelki napiszcie do mnie:) Kontakt przez formularz na blogu www.drinkeatlive.com lub mailowo. Będzie mi bardzo miło udostępnić plik do ich pobrania. Plik jest wysokiej rozdzielczości i można go drukować w domu lub profesjonalnej drukarni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować