Opieńki marynowane

  • wyświetlono: 5384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej.

bogusia82
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

2,5 kilograma opieniek
Zalewa:
5 szklanki wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka gorczycy
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Opieńki marynowane

  • 1. Opieńki oczyszczamy, obcinamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , zagotowujemy , gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Składniki zalewy zagotowujemy , do umytych i wyparzonych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą. Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut.
PPWS_07-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaopieńkigrzyby marynowaneOpieńki marynowaneopieńki w occie

Komentarze

Podobne przepisy

Opieńki mrożone - jak zamrażać grzyby?

Dodane przez: MonikaW

Opieńki mrożone

W ten sposób możemy zatrzymać smak...

Leczo z opieniek

Dodane przez: CattiBrie

Opieńki na zimę

Przepyszna sałatka na przeczekanie...

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Smaczne grzybki przygotowane na...

image-0cqrryk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Opieńki w marynacie z goździkami

Jesienna obfitość grzybów w naszych...

Opieńki w sosie węgierskim

Dodane przez: marzena04010

OPIEŃKI W SOSIE WĘGIERSKIM

Bardzo dobry dodatek do niedzielnego...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE