Opieńki miodowe marynowane

4.48 (157 ocen)

  • 2 godz.

Grzybki te są naprawdę dobre,każdy kto ich spróbuje to zachwala i prosi o dokładkę!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zalewa:
    6 szkl. wody
    2 szkl. octu winnego 6%
    3 średnie cebule
    0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
    0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
    7 liści laurowych
    cukier i sól do smaku
    ok.2 kg opieniek miodowych
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Opieńki miodowe marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki dokładnie oczyścić ,obgotować w osolonej wodzie przez 6 min.odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików.Składniki na zalewę zagotować (,dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę zagotować zalewę razem z cebulą).Zalać opieńki w słoikach,zamknąć.Pasteryzować ok.20-25 min.

Porady

Ja zbieram i przetwarzam tylko drobne opieńki ,gdyż uważam że ładniej się prezentują na talerzu i są bardziej chrupiące niż duże okazy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Opieńki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować