Makowiec zawijany inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, pozostały wymieszać z mąką. Do mleka dodać pastę drożdżową, wymieszać, dodać do mąki razem z jajkami i roztopionym, przestudzonym masłem. Wszystko wymieszać dłonią i dobrze wyrobić. Odłożyć do wyrastania na około 1,5 godziny, powinno podwoić swoją objętość.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobno posiekane bakalie i masę makową, delikatnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3 razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
4.Z wody, soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier, polać nim wystudzone ciasto.
Komentarze