Makowiec zawijany inaczej

4.5 (150 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja mała wariacja na temat tradycyjnego, świątecznego ciasta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - masło: 50 gramów
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - cukier kryształ: 0.5 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    NADZIENIE::
    - masa makowa gotowa: 600 gramów
    - białko jaja: 2 sztuki
    - bakalie (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina): 50 gramów
    LUKIER::
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - letnia woda: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec zawijany inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, pozostały wymieszać z mąką. Do mleka dodać pastę drożdżową, wymieszać, dodać do mąki razem z jajkami i roztopionym, przestudzonym masłem. Wszystko wymieszać dłonią i dobrze wyrobić. Odłożyć do wyrastania na około 1,5 godziny, powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobno posiekane bakalie i masę makową, delikatnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3 razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
  • 4. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier, polać nim wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować