Makowiec zawijany

4.49 (198 ocen)

  • 2 godz.

Mój pierwszy makowiec zawijany. Ciasto drożdżowe jest delikatne, elastyczne, bez problemu można zawinąć je w rulon. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, dlatego zachęcam do przygotowania domowego makowca, ten zakupiony w sklepie nie może się równać. Smaczny makowiec oblany lukrem i czekoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis na trzy makowce

    Zaczyn

    mleko 300 ml
    mąka pszenna 3 łyżki
    cukier 4 łyżki
    drożdże 40 g
    Letnie mleko wymieszać z cukrem, mąką, pokruszonymi drożdżami całość rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto właściwe

    mąka 450 g
    masło 100 g
    żółtka z 3 jaj
    ponadto

    masa makowa ( użyłam gotowej ) 500 g
    białko z jednego jajka
    orzechy włoskie 50 g
    rodzynki 50 g
    skórka pomarańczowa 40 g
    polewa czekoladowa

    Lukier

    cukier puder 1 szklanka
    gorąca woda 2 łyżki
    sok z cytryny lub pomarańczy 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, ostudzić. Zaczyn przełożyć do misy robota kuchennego, dodać żółtka i wcześniej przesianą mąkę. Mąkę dodawać partiami. Ciasto wyrabiać parę minut. Stolnicę oprószyć mąkę, przełożyć ciasto wyrobić ponownie parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto pozostawić pod przykryciem na godzinę, aby wyrosło. Stolnicę oprószyć mąką, następnie ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Delikatnie ciasto zawinąć na wałek i przenieść na arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować cienką warstwą ubitego wcześniej białka. Część masy makowej rozłożyć równo na cieście drożdżowym zachowując wolne boki na 1-2 cm. Na masę makową wyłożyć bakalie. Całość zwinąć jak roladę, zakładając boki pod spód makowca wraz z papierem do pieczenia. Lekko rozluźnić papier do pieczenia na 1 cm od góry, aby makowiec mój urosnąć. W ten sposób przygotować trzy makowce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C w czasie 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, pozostawić w papierze przez 5-10 minut. Wystudzone makowce lukrować, udekorować wg. uznania

    Cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę, wymieszać. W zależności od pożądanej konsystencji lukru dodać sok łyżkę lub dwie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować