Makaron soba z marynowanym tofu, marchewką i jarmużem

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron soba z marynowanym tofu, marchewką i jarmużem to kolejne danie, którego korzenie sięgają Azji, ale to tylko moja luźna interpretacja tamtejszej kuchni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100 g tofu
    - 75 g makaronu soba
    - garść jarmużu
    - pół marchewki
    - pęczek szczypiorku
    - ząbek czosnku
    - 1 cm imbiru
    - sos sojowy
    - olej sezamowy
    - sezam
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Ser

Makaron soba z marynowanym tofu, marchewką i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu kroimy w kostkę. Do miski wlewamy kilka łyżek sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir i posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Dodajemy odciśnięte tofu i obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy marynowane tofu i smażymy je, odwracając co kilka minut. Wrzucamy pokrojoną w drobne paski marchew oraz opłukany i porwany na kawałki jarmuż. Całość smażymy przez chwilę, po czym dodajemy ugotowany makaron soba. Na koniec dodajemy sezam i doprawiamy pozostałą marynatą z tofu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować