Smażony ser halloumi ze szpinakiem i jogurtowym dressingiem

4.5 (200 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zaczyna się niewinnie — trochę smażenia, trochę duszenia, żeby tylko „coś zjeść”, ale za to efekt jest wspaniały. Może to po prostu halloumi, który po pierwszym spróbowaniu mógłbym smażyć i jeść kilogramami? A może świeżość szpinaku kupionego na pobliskim targu, który odkryłem w pierwszym dniu pobytu w Salonikach? Trudno powiedzieć. Jedno jest pewne, to danie będzie często gościć na moim polsko-greckim stole!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150 g sera Halloumi
    - 200 g świeżego szpinaku
    - 100 ml gęstego jogurtu greckiego
    - ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - sok z cytryny
    - oregano
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dressing Ser

Smażony ser halloumi ze szpinakiem i jogurtowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy z obydwu stron pokrojony w plastry ser halloumi. Podczas smażenia doprawiamy go dużą ilością oregano oraz solą i pieprzem.
  • 2. Zdejmujemy ser z patelni i wrzucamy na nią umyte liście szpinaku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy całość solą i pieprzem i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
  • 3. W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Jogurt grecki Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować