Kurczak w sosie czekoladowym

0 (0 ocen)

To danie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Bardzo wyrazisty smak

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    100g gorzkiej czekolady
    1 szkl. bulionu
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 l passaty pomidorowej
    1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
    szczypta cynamonu
    3 goździki
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    1/3 łyżeczki ziaren kminku
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kurczak w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos 1. Na patelni smażymy kawałki piersi z kurczaka doprawioną solą i pieprzem. Odkładamy na ręcznik papierowy.
    Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy passatę oraz bulion i dusimy ok. 10 min.
    Na suchej patelni prażymy goździki, kolendrę i kminek, po czym wsypujemy do moździerza. Dodajemy szczyptę cynamonu i tłuczemy na proszek. Wsypujemy do sosu pomidorowego wraz z pokrojonym czosnkiem.
    Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Doprawiamy chilli w płatkach, solą i szczyptą cukru. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady uważając, żeby się nie przypaliło.

    Do tak przygotowanego sosu wrzucamy kawałki kurczaka i dusimy ok. 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować