Kurczak w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni smażymy kawałki piersi z kurczaka doprawioną solą i pieprzem. Odkładamy na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy passatę oraz bulion i dusimy ok. 10 min.
Na suchej patelni prażymy goździki, kolendrę i kminek, po czym wsypujemy do moździerza. Dodajemy szczyptę cynamonu i tłuczemy na proszek. Wsypujemy do sosu pomidorowego wraz z pokrojonym czosnkiem.
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Doprawiamy chilli w płatkach, solą i szczyptą cukru. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady uważając, żeby się nie przypaliło.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy kawałki kurczaka i dusimy ok. 5 min.
Komentarze