Murzynek

4.96 (171 ocen)

Delikatne, puszyste i zawsze się udaje

Składniki:

  • Blaszka 26x30

    2 szkl. mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    2 szkl. cukru
    cukier waniliowy (1op.)
    5 łyżek kakao
    1/2 szkl. wody
    1 kost. masła
    5 jajek
    aromat pomarańczowy (kilka kropli)
    cukier puder (do oprószenia)
Wystaw ocenę:

4.96 (171 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao gotujemy z wodą, aromatem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
    Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy do masy czekoladowej. Mieszamy delikatnie po czym łączymy z ubitą pianą z białek.
    Pieczemy w 180st. ok 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować