Kompot z suszu

5 (197 ocen)

  • 60 min

Wigilijny kompot to niezastąpiony napój na naszej kolacji wigilijnej. Mój, z dodatkiem świeżej pomarańczy jest bardzo aromatyczny.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g suszonych jabłek
    100g suszonych śliwek np. kalifornijskich
    100g suszonych gruszek
    2 laski cynamonu
    ok 10 goździków
    3 gwiazdki anyżu
    4 łyżki miodu akacjowego
    2 litry wody
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot z suszu 1. Owoce namaczamy w wodzie ok 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy ok 30 minut. Zestawiamy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.

Porady

Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować