Sernik na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zagniatamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wylepiamy ją ciastem- zarówno spód jak i boki - one nie muszą być dokładnie. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Studzimy.
Sernik:
W trakcie przygotowania masy serowej na spód zimnego piekarnika wstawiamy dużą blaszkę, do której wlewamy szklankę zimnej wody. Włączamy piekarnik na 180ºC (góra-dół).
Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy śmietankę, twaróg, przesiane mleko w proszku oraz budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Masę serową mieszamy tylko do połączenia, dłuższe mieszanie przyczyni się do zbytniego napowietrzenia sernika. Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto wkładamy do piekarnika i skręcamy temperaturę do 150ºC.
Pieczemy 80 minut w kąpieli wodnej. Po wyłączeniu piekarnika przynajmniej przez 10 minut nie otwieramy go, a następnie przez całą noc studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik dzielimy na 12 części, w każdą z boku wbijamy patyczek do lodów. Chowamy do zamrażarki na ok 4 godziny, a następnie zanurzamy w roztopionych ciepłych czekoladach i od razu dekorujemy bo czekolada momentalnie zastyga. Tak przygotowane serniczki ponownie schładzamy np. w lodówce.
Komentarze